Matte buitenmuurverf op basis van met siliconen versterkte kunststofdispersie. Verflaag heeft een mineraal uiterlijk. AmphiSil Mat heeft de positieve eigenschappen van zowel een dispersie- als silicaatmuurverf.
Productinfornatie Ondergronden en voorbehandeling
10 liter donkere kleuren heeft een levertijd van 4 - 5 werkd
Beschikbaarheidsdatum:
Rendement | 6 m²/l |
Afwerking | Mat |
Geschikt voor spuiten | Ja |
Geschikt voor binnen | Nee |
Geschikt voor buiten | Ja |
Toepassing
Buitenmuurverf, toe te passen op minerale- en dispersiegebonden sierpleisters alsmede op goed hechtende silicaat- en dispersieverflagen. Ook toe te passen op gevelisolatiesystemen, afgewerkt met een sierpleister op basis van dispersie, siliconenhars en kalk- en kalk-cementpleister. AmphiSil Mat heeft de positieve eigenschappen van zowel een dispersie- als silicaatmuurverf.
Eigenschappen
Materiaalbasis
Met siliconen versterkte kunststofdispersie.
Verpakking
10 liter
Kleur
Wit. Met het ColorExpress-systeem op kleur te brengen in vele kleuren. Bij afname vanaf 100 liter in één kleur en bestelling is levering af fabriek mogelijk. Informeer vooraf naar de levertijden. Voor gebruik de kleur controleren.
Op grote oppervlakken altijd materiaal van één charge gebruiken AmphSil Mat is met CaparolColor- en AmphiColor mengkleuren op kleur te brengen. Om kleurverschillen te voorkomen de totaal benodigde hoeveelheid in één keer mengen. Heldere en intensieve kleuren zoals geel, oranje, rood etc. hebben een matige dekkracht. Het aanbrengen van een grondlaag in ongeveer de eindkleur vanuit basis wit is aan te bevelen. Een tweede afwerklaag kan noodzakelijk zijn.
Kleurvast conform BFS nr. 26
Klasse: C
Groep: 1
Glansgraad
Mat
Klasse: G3
Opslag
Koel maar vorstvrij opslaan in goed gesloten verpakking.
Geschikte ondergronden
De ondergrond moet draagkrachtig, schoon, droog en vrij zijn van stoffen die de hechting verminderen. Voor de voorbehandeling van de ondergrond raadpleeg het blad "voorbehandeling en ondergronden".
Voorbereiding van de ondergrond
Buitengevelisolatiesystemen die intact zijn, afgewerkt met dispersie-, siliconenhars-, kalkcementsierpleister: Mortelklasse volgens DIN EN 998-1 klasse CS II 1,5 - 5,0 N/mm2
Pleister volgens een geschikte methode reinigen.
Bij reinigen met stoomstralen op oude kunstharspleisters die intact zijn, is het van belang dat de temperatuur niet hoger dan 60 °C en de druk max. 60 bar. is. Na het reinigen voldoende droogtijd aanhouden.
Sierpleister volgens DIN EN 998-1, klasse CS II 1,5 - 5,0 N/mm2:
Nieuwe pleisterlagen voldoende laten drogen, meestal 2 weken bij 20 °C en 65 % rlv. Bij ongunstig weer een langere droogtijd aanhouden. Door voor te strijken met CapaGrund Universal verminderd het risico van kalkuitbloeiïngen en kan veelal na 7 dagen verder gewerkt worden.
Mos- en algenaangroei:
Aangroei met geschikte methode geheel verwijderen en voorbehandelen. Houd rekening met wettelijke en plaatselijke regelgeving.
Beton met verontreiniging en poederende laag:
Reinigen volgens een geschikte methode. Op een zwak zuigende of gladde ondergrond een grondlaag aanbrengen met CapaGrund Universal. Sterk zuigende oppervlakken voorstrijken met CapaTex Fix THIX. Poederende oppervlakken impregneren met Dupa Fix Grund.
Vezelcementplaten zonder asbestvezels:
De ondergrond voorbehandelen als omschreven in het Technisch Informatieblad nr. 650 "Ondergronden en voorbehandeling". Vrijstaande platen altijd rondom behandelen. Om kalkuitbloeiïng te voorkomen moeten nieuwe, sterk alkalische platen worden voorgestreken met Disbon 481 2K-EPUniversalprimer.
Bakstenen metselwerk:
Uitsluitend vorstbestendig metselwerk is geschikt om geschilderd te worden. Het voegwerk mag geen scheuren bevatten, moet droog en vrij zijn van zouten. Een voorstrijklaag aanbrengen met Dupa Fix Grund. Is na de eerste gepigmenteerde laag bruinverkleuring zichtbaar dan afwerken met de watervrije Duparol.
Goed hechtende dispersie-, dispersie-silikaat- en siliconenharsverflagen:
Oude verflagen volgens plaatselijke voorschriften reinigen door hogedruk stoomstralen.
Na drogen van de ondergrond controleer op de volgende kenmerken:
Zwak zuigend:
Voorstrijken met CapaGrund Universal, verdund met max 3 % water.
Matig tot sterk zuigend:
Voorstrijken met OptiSilan TiefGrund, onverdund.
Poederend en krijtend:
Impregneren met Dupa Fix Grund.Glanzende en waterafstotende (hydrofoob) verflagen:
Mechanisch opruwen en voorstrijken met CapaGrund Universal. Is na het opruwen nog steeds een waterafstotend effect aanwezig dan adviseren wij voor te strijken met Dupa-HaftGrund.
Goed hechtende dispersie-sierpleisters:
Oude sierpleisters met geschikte methoden reinigen. Bij nat reinigen de ondergrond goed laten drogen. Een grondlaag aanbrengen met CapaGrund Universal. Nieuwe sierpleister zonder voorbehandeling schilderen.
Nieuwe sierpleister op basis van silicaat:
Met Sylitol® NQG schilderen.
Oude, goed hechtende verflagen en sierpleister op basis van silicaat:
Met Sylitol® NQG of ThermoSan NQG schilderen.
Niet goed hechtende verflagen op minerale basis:
Alle verflagen geheel verwijderen door schuren, schrappen, afbijten of hogedruk waterstralen. Bij natreinigen de ondergrond voldoende laten drogen. Een impregneerlaag aanbrengen met Dupa Fix Grund.
Niet goed hechtende lak- of dispersieverflagen en kunstharssierpleisters:
Oude lagen geheel verwijderen en reinigen door hogedruk waterstralen. De ondergrond goed laten drogen. Een voorstrijklaag aanbrengen met CapaGrund Universal.
Poederende, zanderige, sterk zuigende oppervlakken impregneren met Dupa Fix Grund.
Met afvoergassen of roet bevuilde oppervlakken:
Reinigingsmethode afhankelijk van de aard van de vervuiling en schilderen met Duparol.
Gescheurd pleisterwerk en -beton:
Schilderen volgens voorschrift met FibroSil, PermaSilan of Cap-elast.
Onbehandeld kalkzandstenen metselwerk:
Met Sylitol® NQG of ThermoSan NQG schilderen.
Oppervlakken met zoutuitslag:
Zoutuitslag droog afborstelen en impregneren met Dupa Fix Grund. Bij het schilderen van
oppervlakken met zoutuitslag kan geen garantie voor een duurzame hechting of het opheffen van de zoutuitslag worden gegeven. Afschilferen of afbladderen blijft onder bepaalde omstandigheden mogelijk.
Reparaties buiten:
Kleine, ondiepe reparaties uitvoeren met Fassaden-Feinspachtel. Grote reparaties met een diepte tot 20 mm uitvoeren met Histolith-Renovierspachtel.
Verwerkingsmethode
Aanbrengen met kwast, roller of spuitapparatuur.
Airless-spuitapparatuur:
Nozzle: 0,021"–0,027"
Druk: 150–180 bar
Maximaal 5 % met water verdunnen.
Opbouw van het systeem
Grond- en/of tussenlaag:
Afhankelijk van de zuiging van de ondergrond met max. 10 % water verdunnen.
Afwerklaag:
Met max. 5 % water verdund.
Verbruik
Ca. 150 - 200 ml/m2 per laag op een gladde ondergrond.
Op ruwe oppervlakken naar verhouding meer.
Nauwkeurig verbruik vaststellen door een proef op het object.
Verwerkingsomstandigheden
Minimaal 5 °C en maximaal 30 °C voor materiaal, omgeving en ondergrond.
Droogtijd
Bij 20 °C en 65 % relatieve luchtvochtigheid na ca. 4-6 uur over te schilderen en volledig droog na ca. 3 dagen.
Lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid verlengen de droogtijd.
Reinigen gereedschap
Het gereedschap direct na gebruik reinigen met water.
Opmerkingen
Om aanzetten op grote oppervlakken te voorkomen moet voldoende personeel nat-in-nat zonder onderbreking doorwerken. Niet toepassen op horizontale oppervlakken waar water op blijft staan.
Bij donkere kleuren kan door mechanische belasting (krassen) lichte strepen, zgn. "schrijfeffect” ontstaan. Dit komt voor bij alle matte muurverven en gaat door vocht, bijv. regen, weer weg. Bij gladde, koele ondergronden of bij een trage droging van de verflaag door weersomstandigheden kunnen door vochtbelasting (regen, dauw, mist) bepaalde hulpstoffen uit de verflaag naar de oppervlakte komen in de vorm van geelachtige, transparante, licht glanzende en/of kleverige strepen. Deze strepen zijn in water oplosbaar en zullen bij voldoende water, bijvoorbeeld na enkele flinke regenbuien, vanzelf verdwijnen. De kwaliteit van de verflaag wordt hierdoor niet nadelig beïnvloed.
Moet des ondanks toch direct overgeschilderd worden dan eerst de strepen met veel water wegwassen en voorstrijken met CapaGrund Universal. Bij verwerking en droging onder normale omstandigheden komen deze strepen niet voor.